Can Llupià

Situada dins el parc del Laberint, al costat del passeig de la Vall d’Hebron

La casa té el seu origen en la torre medieval Sobirana, que els historiadors situen a l’època romànica. Durant el gòtic s’hauria construït un casalot, que es va anar ampliant mitjançant construccions successives com la que es va fer al segle XVII, però la gran transformació arriba al segle XVIII quan la propietària decideix modificar l’estructura original de la casa respectant la torre, que segueix estant a l’interior de l’edifici i convertir-la en una casa de l’alta societat barcelonina. Va ser remodelada en nombroses ocasions. Coincidint amb les visites reials de Carles IV i Ferran VII es va construir el jardí i s’aixeca el pavelló neoclàssic. Al segle XIX es va construir el jardí romàntic.

Can Llupià  es va construir durant el segle XVIII seguint una estètica neoàrab. Té dos cossos de planta baixa adossats perpendicularment als extrems de la façana principal, disposats en semicercle, que formaven un pati tancat amb una font central. A la part superior de la façana principal hi ha una petita capçalera acabada en punxa amb una obertura circular a la part central. Al seu darrere es pot veure l’antiga torre de defensa, de planta circular que ha quedat integrada a l’edifici. Els elements de la façana són simètrics entre ells: sentit de la proporció i l’harmonia. Al llarg dels cossos s’hi obren portals en forma de ferradura , el principal està envoltat de pilars que suporten un balcó. A la part superior hi ha l’escut heràldic esculpit en pedra. Encara queden restes de la pintura al fresc que decorava la façana.

Can Llupià

La casa, actualment és propietat de l’Ajuntament de Barcelona fruit d’una permuta l’any 1967 per finques urbanitzables a Pedralbes. Des d’aleshores Parcs i Jardins ha fet algunes actuacions als jardins del Parc del Laberint, però pràcticament no ha intervingut a la casa que es troba en mal estat estructural i de conservació. En aquests moments la planta baixa és una dependència de Parcs i Jardins i la resta de l’edifici no s’utilitza.